Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(68)
Forma i typ
Książki
(66)
Publikacje popularnonaukowe
(44)
Poradniki i przewodniki
(23)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Dostępność
dostępne
(70)
nieokreślona
(6)
wypożyczone
(4)
Placówka
Wypożyczalnia Repki
(10)
Wypożyczalnia Skrzeszew
(12)
Wypożyczalnia Wyrozęby
(58)
Autor
Aszkiewicz Ewa
(4)
Gumowska Irena (1912-1991)
(3)
Chorążyczewska Tamara
(2)
Fiedoruk Andrzej (1957- )
(2)
Górska Agnieszka (1973-)
(2)
Jas-Baran Marta
(2)
Lipov Beata
(2)
Lipov Lubomir
(2)
Markuza Biruta
(2)
Śliwińska Katarzyna (ilustrator)
(2)
Andrzejewska Jadwiga
(1)
Baryga Mirosław
(1)
Bielecka Justyna
(1)
Bolotnikova Valentina Antonovna
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Brzozowska-Bączkiewicz Barbara
(1)
Burczycka-Woźniak Marzena (1949- )
(1)
Chudzik Małgorzata
(1)
Cramm Dagmar von (1955-)
(1)
Czerni Anna
(1)
Dąbrowska Beata Anna
(1)
Dąbrowska Ewa (internista)
(1)
Dębski Henryk (1936-1992)
(1)
Fiołek Monika
(1)
Gasik Anna
(1)
Goggins Aidan
(1)
Gumowska Irena
(1)
Góra Tadeusz
(1)
Halarewicz Aleksandra
(1)
Iwaszkiewicz Maria (1924-2019)
(1)
Jackowska Wanda
(1)
Jacórzyński Bohdan
(1)
Jacórzyński Bohdan (1937-2014)
(1)
Jałowiec Magdalena
(1)
Jessa Justyna
(1)
Knosała Danuta (1929- )
(1)
Kotwica Paweł
(1)
Koźniewska Ewa
(1)
Krawczyk Irena
(1)
Krawczyk Marta
(1)
Krupa Jakub Wojciech
(1)
Kudzia Magdalena
(1)
Kupczyński Aleksander Nikodem
(1)
Kwasiborski Tadeusz
(1)
Kwiatkowska Monika
(1)
Kłossowski Tadeusz
(1)
Majewski Jan Grande (1935-2013)
(1)
Matten Glen
(1)
Mederska Małgorzata
(1)
Mianowska Eliza
(1)
Mosingiewicz Joanna
(1)
Müller-Urban Kristiane
(1)
Newedel Karl
(1)
Obidzińska Janina
(1)
Olszański Tadeusz (1929- )
(1)
Pałasz Marzena
(1)
Pałęcka Janina (1938-)
(1)
Pisulewska Elżbieta
(1)
Pokora Mirosław (1931-2006)
(1)
Pokorska Barbara (kulinaria)
(1)
Poszepczyński Władysław
(1)
Pustelnik Anastazja
(1)
Pyszkowska Kazimiera
(1)
Radzikowska Agnieszka
(1)
Rias-Bucher Barbara (1948- )
(1)
Rościszewska-Stoyanow Anna
(1)
Siemaszko Ewa (1947- )
(1)
Skoczek Michał
(1)
Skrodzka Zdzisława
(1)
Smoliński Dawid Michał
(1)
Sobański Oskar (1935-)
(1)
Stradecka Alina
(1)
Szczepańska Anna
(1)
Szepietowski Dionizy
(1)
Sztabowa Wera
(1)
Szydłowska Marta
(1)
Szymanderska Urszula
(1)
Sługocka Celina
(1)
Trafisz-Zalewska Halina
(1)
Wałęcka-Zdroik Marta
(1)
Witkowska Magda
(1)
Witkowska Sabina (1909-1991)
(1)
Woźniak Tadeusz (1946- )
(1)
Zając Radosław Jan
(1)
Zawistowska Zofia
(1)
Zubowska Elżbieta
(1)
Zygmuntowicz Andrzej (1951- )
(1)
Łaganowska Jagoda
(1)
Łebkowski Marek (1952-2010)
(1)
Żak Cezary (1961- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(9)
2010 - 2019
(7)
2000 - 2009
(18)
1990 - 1999
(4)
1980 - 1989
(18)
1970 - 1979
(11)
1960 - 1969
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(18)
1901-2000
(14)
1945-1989
(1)
Kraj wydania
Polska
(67)
Język
polski
(67)
Odbiorca
9-13 lat
(4)
6-8 lat
(2)
Dzieci
(2)
Młodzież
(2)
14-17 lat
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(50)
Literatura niemiecka
(3)
Literatura białoruska
(1)
Literatura holenderska
(1)
Temat
Kucharstwo
(8)
Przepisy kulinarne
(7)
Ciasta
(5)
Gotowanie
(4)
Przepisy
(4)
Kuchnia
(3)
Kuchnia wegetariańska
(3)
Potrawy mięsne
(3)
Przetwory owocowo-warzywne
(3)
Zdrowe odżywianie
(3)
Zupy
(3)
Drób
(2)
Kuchnia polska
(2)
Kuchnia śląska
(2)
Kulinaria
(2)
Niemowlę
(2)
Odżywianie
(2)
Potrawy dla dzieci
(2)
Przetwory
(2)
Przyjęcia okolicznościowe
(2)
Zdrowe żywienie
(2)
Śledź oceaniczny
(2)
Agrest
(1)
Autyzm
(1)
Bonifratrzy
(1)
Desery
(1)
Dieta
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Dieta owocowo-warzywna
(1)
Dietetyka
(1)
Dzieci
(1)
Dziecko autystyczne
(1)
Dziecko zdolne
(1)
Dżemy
(1)
Gastronomia
(1)
Grzyby
(1)
Historia i tradycja przetwórstwa
(1)
Jajka
(1)
Kanapki i przekąski
(1)
Koktajle
(1)
Kolacja
(1)
Kompoty
(1)
Kucharstwo i przetwórstwo
(1)
Kucharze
(1)
Kuchnia białoruska
(1)
Kuchnia hiszpańska
(1)
Kuchnia niemiecka
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Kuchnia sródziemnomorska
(1)
Kuchnia tatarska
(1)
Kuchnia wegańska
(1)
Kuchnia węgierska
(1)
Kuchnia żydowska
(1)
Majewski, Jan Grande (1935-2013)
(1)
Malina
(1)
Marynaty
(1)
Mięso-gatunki
(1)
Motylkowe
(1)
Napoje
(1)
Obyczaje i zwyczaje
(1)
Ogólne wiadomości o mięsie
(1)
Otyłość
(1)
Owoce pestkowe
(1)
Owoce-przetwory
(1)
Pieczenie (obróbka termiczna żywności)
(1)
Pierogi i pierożki
(1)
Piwo - historia
(1)
Podróże
(1)
Pomidory
(1)
Porzeczka
(1)
Postępowanie z żywnością
(1)
Potrawy
(1)
Potrawy dietetyczne
(1)
Potrawy szybkie i łatwe
(1)
Prtzepisy kulinarne
(1)
Przekąski
(1)
Przetwórstwo
(1)
Przyprawy
(1)
Pzepisy kulinarne
(1)
Rodzaje mięs
(1)
Rośliny lecznicze
(1)
Savoir-vivre
(1)
Sirtuiny
(1)
Społeczności lokalne
(1)
Słodycze
(1)
Turystyka kulturowa
(1)
Warzywa-przetwory
(1)
Wiosna
(1)
Wyroby wędliniarskie
(1)
Wędliny
(1)
Zalety
(1)
Zastosowanie
(1)
Zielarstwo
(1)
Zioła
(1)
Ziołolecznictwo
(1)
Śniadanie
(1)
Życie codzienne
(1)
Żywność
(1)
Temat: dzieło
MasterChef Junior (program telewizyjny)
(1)
Temat: czas
2001-
(4)
Temat: miejsce
Augustów (woj. podlaskie ; okolice)
(1)
Białystok (woj. podlaskie)
(1)
Czarna Białostocka (woj. podlaskie, pow. białostocki, gm. Czarna Białostocka)
(1)
Drohiczyn (woj. podlaskie, pow. siemiatycki, gm. Drohiczyn)
(1)
Dubicze Cerkiewne (woj. podlaskie, pow. hajnowski, gm. Dubicze Cerkiewne ; okolice)
(1)
Hajnówka (woj. podlaskie)
(1)
Podlasie
(1)
Polska
(1)
Sejny (woj. podlaskie ; okolice)
(1)
Sejny (woj. podlaskie)
(1)
Siedlce (woj. mazowieckie ; okolice)
(1)
Siemiatycze (woj. podlaskie ; okolice)
(1)
Supraśl (woj. podlaskie, pow. białostocki, gm. Supraśl)
(1)
Suwalszczyzna
(1)
Tykocin (woj. podlaskie, pow. białostocki, gm. Tykocin)
(1)
Wigry (woj. podlaskie, pow. suwalski, gm. Suwałki ; okolice)
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(34)
Poradnik
(19)
Przepisy kulinarne
(12)
Publikacja bogato ilustrowana
(5)
Kucharstwo
(3)
Wydawnictwa popularne
(3)
Publikacje dla dzieci
(2)
Ciasta
(1)
Dania mięsne
(1)
Dania obiadowe
(1)
Danie z warzyw
(1)
Desery
(1)
Drób
(1)
Gęsi
(1)
Hodowla roślin
(1)
Indyki
(1)
Kaczki
(1)
Kurczaki
(1)
Medycyna
(1)
Poradniki
(1)
Przetwórstwo
(1)
Ptaki
(1)
Reportaż
(1)
Rośliny przyprawowe
(1)
Zioła lecznicze
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(324)
Edukacja i pedagogika
(228)
Literaturoznawstwo
(173)
Kultura i sztuka
(70)
Religia i duchowość
(69)
Kulinaria
(68)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(60)
Biologia
(58)
Socjologia i społeczeństwo
(55)
Medycyna i zdrowie
(41)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(41)
Hobby i czas wolny
(38)
Geografia i nauki o Ziemi
(29)
Podróże i turystyka
(28)
Językoznawstwo
(27)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(26)
Kultura fizyczna i sport
(25)
Psychologia
(21)
Dom i ogród
(17)
Etnologia i antropologia kulturowa
(15)
Fizyka i astronomia
(15)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(15)
Rozwój osobisty
(15)
Chemia
(14)
Inżynieria i technika
(11)
Filozofia i etyka
(10)
Ochrona środowiska
(10)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(10)
Rolnictwo i leśnictwo
(10)
Transport i logistyka
(10)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(9)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(7)
Matematyka
(6)
Nauka i badania
(6)
Architektura i budownictwo
(5)
Geografia
(5)
Archeologia
(4)
Media i komunikacja społeczna
(3)
Polityka
(2)
Książka obrazkowa
(1)
Literaturoznastwo
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Praca, kariera, pieniądze
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
68 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Kolekcja Kuchni Polskiej)
(Kolekcja Kuchni Polskiej)
Forma i typ
Przynależność kulturowa
Gatunek
Dziedzina i ujęcie
Wyśmienite przepisy na ciasta drożdżowe! Ciasta słodkie oraz wytrawne. Ciasto drożdżowe króluje wśród wszystkich ciast z uwagi na nieograniczone wprost możliwości komponowania z różnymi dodatkami, łatwość zrobienia i przystępną cenę składników. W książce znajduje się wiele różnorodnych przepisów na ciasta deserowe i pikantne: placki z owocami, baby, babeczki, drożdżówki, jagodzianki, strucle z twarogiem, bułeczki waniliowe, chałki oraz wypieki w rodzaju pizzy czy placków. [empik]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Wyrozęby
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Dania z drobiu: Kolekcja Kuchni Polskiej - Poznań: Edukacja Powszechna, copyright 2004. - 48 stron : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
(Kolekcja Kuchni Polskiej)
Przynależność kulturowa
Dziedzina i ujęcie
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Wyrozęby
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia polska : 1001 przepisów / Ewa Aszkiewicz. - Poznań : Publicat Wydawnictwo, copyright 2007. - 528 stron : ilustracje kolorowe ; 29 cm.
Dania na każdą okazję, na codzień i od święta; napewno wybierzesz coś dla siebie i swojej rodziny. [z okładki]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Skrzeszew
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wypożyczalnia Wyrozęby
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zupy z warzyw / Ewa Aszkiewicz. - Poznań : Publicat. - 48 stron : fotografie kolorowe ; 22 cm.
(EP Edukacja Powszechna)
(Kolekcja Kuchni Polskiej)
Przynależność kulturowa
Temat
Dziedzina i ujęcie
Czterdzieści cztery sprawdzone przepisy na zupy z warzyw.Pozycja "Zupy z warzyw" wchodzi w skład kolekcji praktycznych książek kucharskich, dzięki którym można przygotować smaczne potrawy. W książce tej znajdziesz 44 sprawdzone przepisy, kolorowe fotografie gotowanych potraw, szczegółowe wskazówki dotyczące składników, czasu przygotowania, kaloryczności i kosztów dania.[Nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Wyrozęby
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Mamo, daj mi przepis)
Przynależność kulturowa
Dziedzina i ujęcie
„Mamo, daj mi przepis” to książka kulinarna z najlepszymi przepisami na pyszne ciasta i ciasteczka, przepisami na te słodkości, które pamiętamy z dzieciństwa i z chęcią odtworzyłybyśmy w naszej kuchni. To przepisy, po które dzwonimy do naszych mam i spisujemy na szybko na karteczkach, a później musimy ich szukać. Teraz wszystkie, opatrzone pięknymi fotografiami, będziemy mieć zawsze pod ręką. Te receptury na wypieki przekazywane były z pokolenia na pokolenie. Nasze mamy i babcie własnoręcznie spisywały je pieczołowicie w zeszytach. Wiele z nich pewnie nadal leży w kuchennych szufladach, ale poplamione i pozaginane strony utrudniają odczytanie treści. Nasz zbiór zawiera znane, sprawdzone i proste do wykonania przepisy na smaczne słodkości na każdą okazję, począwszy od słodkich przekąsek po wyśmienite ciasta na święta. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Skrzeszew
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 Poz. III (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Wyrozęby
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Cuda w kuchni / Katarzyna Bosacka. - Warszawa : Wydawnictwo Agora, 2021. - 301, [3] strony : fotografie ; 25 cm.
Chrupiące pączki z przejrzałych bananów, wytrawne babeczki z makaronu po rosole, gnocchi z garstki ziemniaków, podpłomyki z dowolnymi dodatkami oraz frytki z warzyw. “Cuda w kuchni” to zbiór przepisów i porad, jak przygotować proste i pyszne dania ze składników, które akurat mamy pod ręką: z pozostałości po wczorajszym obiedzie, chleba nie pierwszej świeżości, podstawowych owoców i warzyw, resztek sera, czy z mrożonek. „Cuda w kuchni” to książka oparta na autentycznych przeżyciach mojej dużej rodziny, okraszona zdjęciami z naszych własnych telefonów. Z kreatywnymi przepisami na cuda z resztek i prostych składników, które każdy z nas ma zwykle w domu, które można łatwo znaleźć w osiedlowym sklepiku lub zebrać samemu: w lesie, na łące lub w ogrodzie. Do tego garść pomysłów na przygotowywanie jadalnych prezentów, pielęgnację ziół, domowe kosmetyki i ekologiczne środki czystości. Wszystkie do wykorzystania nie tylko w czasie pandemii! Z radością oddaję w Wasze ręce książkę, dzięki której na własnym stole sprawdzicie, jak niewiele trzeba, by z tak zwanej "pustej lodówki" wyczarować smaczne dania dla całej rodziny. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Skrzeszew
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Desery i napoje / Barbara Brzozowska-Bączkiewicz. - Wydanie 2. - Warszawa : "Alfa", 1985. - 125, [1] strona : rysunki ; 20 cm.
Forma i typ
Przynależność kulturowa
Temat
Dziedzina i ujęcie
Proponujemy Czytelnikom blisko 300 przepisów na atrakcyjne desery i napoje odpowiednie na różne okazje, od codziennych po bardzo uroczyste. Książeczka zawiera też informacje jak zestawić te miłe dla oka i podniebienia dodatki z daniami zasadniczymi.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Repki
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 64 (1 egz.)
Wypożyczalnia Wyrozęby
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
To książka kulinarna z przepisami dla rodzin, które chcą się świadomie odżywiać, gotować razem, a potem wspólnie delektować posiłkiem. Pomoże rodzicom i dzieciom osiągnąć prawidłową wagę ciała. Rodzice dowiedzą się wszystkiego o odpowiednim, dobrze skomponowanym odżywianiu. Książka zawiera wiele oryginalnych przepisów na pikantne i słodkie potrawy dla dzieci i dorosłych. W środku znajdziemy ponad 150 sezonowych przepisów między innymi na: granolę, sałatkę orientalną, kolorowy makaron szklany, słodkie gofry z jabłkami i wiele, wiele innych. Potrawy zasmakują zarówno rodzicom, jak i najmłodszym dzieciom, ich przygotowanie nie sprawi trudności nawet tym osobom, które rozpoczynają swoją kulinarną przygodę z gotowaniem. Dagmar von Cramm jest dietetyczką, ekspertką od potraw dla całej rodziny, które są proste, zdrowe i wyjątkowo smaczne. W pracy nad tą książką wspierała ją Anna Paki, dyplomowany ekotrofolog. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Skrzeszew
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Specjalności kuchni śródziemnomorskiej / Anna Czerni, Zofia Zawistowska. - Wydanie 2. - Warszawa : Wydawnictwo"Warta", 1976. - 199,[1] strona : ilustracje ; 25 cm.
Przynależność kulturowa
Dziedzina i ujęcie
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Repki
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wypożyczalnia Wyrozęby
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smakuj zdrowie każdego dnia! Z "Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej": odkryjesz życiodajną moc smacznych potraw, odbudujesz dobrą kondycję Twojego organizmu, poprawisz wygląd swojej skóry, zwalczysz poczucie zmęczenia, ograniczysz infekcje i zwiększysz odporność. Jedzenie, które spożywasz na co dzień, może być najlepszym i jedynym lekarstwem, jakiego potrzebujesz. W tej książce znajdziesz smaczne przepisy, które spełniają wszystkie kryteria diety warzywno-owocowej. Pokochaj warzywa, zioła, przyprawy, kiszonki. Przejmij kontrolę nad swoim zdrowiem. Naucz się dbać o jakość, a nie ilość jedzenia. Poznawaj nowe smaki i wybieraj spośród mnóstwa pomysłów. [lubimyczytac.pl]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Skrzeszew
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wypożyczalnia Wyrozęby
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Potrawy z grzybów i z grzybami / Henryk Dębski. - Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 1985. - 405, [11] stron : ilustracje ; 19 cm.
Przynależność kulturowa
Dziedzina i ujęcie
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Wyrozęby
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Wędliny domowe / Andrzej Fiedoruk. - Warszawa : "Muza", 2004. - 209, [3] strony : rysunki, tablice ; 21 cm.
(Swojskie Jadło)
Książka, w której czytelnik znajdzie krótką historię mięsa i wędlin, zasady podziału tusz zwierzęcych, wyboru mięsa i przetwarzania go, informacje o polskich tradycjach wędliniarskich, regułach peklowania, przyprawiania i solenia mięsa, zasadach wędzenia, gotowania i przechowywania wędlin, skorzysta z dawnych i współczesnych przepisów na wędliny. Autor przedstawia także ciekawostki kulinarne, anegdoty i zabawne opowieści o wyrobie wędlin domowymi sposobami.[opis z okładki]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Wyrozęby
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pomidory / Anna Gasik. - Warszawa : "Watra", 1982. - 147, [1] strona : ilustrtacje ; 17 cm.
(Warzywa i Owoce, Potrawy i Przetwory)
Autor
Przynależność kulturowa
Dziedzina i ujęcie
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Repki
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wypożyczalnia Wyrozęby
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Laurum)
Przełomowa książka o diecie, w której Aidan Goggins i Glen Matten – dwóch ekspertów w dziedzinie żywienia – pokazują, jak skłonić organizm do intensywniejszego spalania tłuszczów poprzez włączenie do diety produktów bogatych w pewne bardzo konkretne związki chemiczne. Te wyjątkowe produkty określa się łącznie mianem żywności sirtuinowej. Zasady diety SIRT są bardzo proste, a produkty łatwo dostępne. Nie trzeba liczyć kalorii, wystarczy stosować ogólne zasady zdrowego odżywiania się oraz wzbogacać codzienne menu produktami z listy 20 najbogatszych w polifenole, które mają charakter bezglutenowy, więc także osoby przestrzegające diety bezglutenowej mogą po nie śmiało sięgać. Badania kliniczne potwierdziły, że połączenie diety SIRT z umiarkowanym ograniczeniem poboru kalorii pozwala w ciągu 7 dni obniżyć masę ciała o 3,2 kilograma. Produkty sirtuinowe sprawdziły się jako podstawa diety wielu wybitnych sportowców, umożliwiając im osiągnięcie oczekiwanego składu ciała oraz celów kondycyjnych. Czego można oczekiwać, gdy się stosuje dietę SIRT? • Utraty wagi wynikającej ze zmniejszania ilości tkanki tłuszczowej, a nie mięśniowej. • Przygotowania organizmu do trwałego utrzymywania niższej wagi. • Lepszego wyglądu, lepszego samopoczucia, wyższego poziomu energii. • Braku konieczności stosowania długotrwałej głodówki czy skazywania się na uczucie skrajnego głodu. • Braku konieczności wykonywania wyczerpujących ćwiczeń. • Otwarcia drogi do dłuższego, zdrowszego życia bez chorób. *** "Dieta, która nie podąża za modą, za to proponuje niesamowite korzyści w zakresie poprawy stanu zdrowia i sylwetki. Aidan i Glen dowodzą, że każdy może jeść ze smakiem, a przy tym czerpać korzyści z żywności sirtuinowej. Bardzo mi się to podoba!" Lorraine Pascale, szef kuchni z programów BBC TV i autorka książek kulinarnych "Wielkie odkrycie dietetyczne! Korzystając z pomocy Aidana i Glena, wprowadziłem do swojej diety żywność sirtuinową, dzięki czemu udało mi się osiągnąć skład ciała i samopoczucie, o jakich wcześniej nawet nie marzyłem." David Haye, bokser, mistrz świata wagi ciężkiej "Dieta SIRT Aidana i Glena to było niesamowite doświadczenie. Tłuszcz się z mojego ciała po prostu wytapiał. Nagle lepiej mi się myślało i miałem zdecydowanie więcej energii niż kiedyś." Anthony Ogogo, zawodowy bokser i gwiazda programu Strictly Come Dancing 2015 [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Wyrozęby
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Potrawy z drobiu / Tadeusz Góra, Tadeusz Kwasiborski. - Warszawa : Watra, 1988. - 158,[1] strona ; 21 cm.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Repki
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wypożyczalnia Wyrozęby
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Lubicie słodycze? Oto książka pełna receptur słodkich przyjemności. Ciasta, torty, serniki, desery i inne łakocie. Łatwiejsze – dla nowicjusza, który pierwszy raz wiąże fartuch kuchenny i nie odróżnia wałka od trzepaczki, i takie dla prawdziwych mistrzów – co lubią wyzwania. Przepisy zostały opracowane tak, by ich wykonanie sprawiało radość. Zawierają opisy czynności, krok po kroku oraz apetyczne zdjęcia, dzięki którym możecie samodzielnie stworzyć słodkie arcydzieła. W książce znajdziecie też Przepis na sukces, żeby łatwiej było Wam oswoić kuchnię i Zaradnik, który pomoże pokonać kulinarne przeszkody. Z taką pomocą niejedno Wam się upiecze. A w nagrodę… czeka na Was wylizywanie garnuszków po polewie czekoladowej, podjadanie kolorowej posypki i podskubywanie kruszonki. Dla każdego coś słodkiego! [lubimyczytać.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Skrzeszew
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 Poz. II (1 egz.)
Książka
W koszyku
"Dzieci gotują. WEGE" to propozycja wspólnego aktywnego spędzania czasu z dziećmi umożliwiająca wyjście poza schematy kulinarne. W składnikach potraw pojawiają się te mniej typowe, takie jak: mleka roślinne, ser tofu, surowe płatki drożdżowe i wiele innych. Jak na dania wegańskie i wegetariańskie przystało przepisy zawierają mnóstwo warzyw i owoców oraz wskazówki jak efektownie zaserwować danie. Podpowiadaja też ciekawe warianty drugich śniadań i przekąsek na czas podróży. Pozwólmy przejąć dzieciom inicjatywę. To gwarancja dobrej zabawy, ciekawych smaków, a przy okazji… ucząca planowania i organizacji! 32 przepisy pogrupowano w trzy duże kategorie: Wilczy apetyt, Pomiędzy..., Słodkie chwile. Objaśnienia są bardzo czytelne. Znajdują się w nich wykazy akcesoriów kuchennych i składników potrawy, ilustrowany "krok po kroku" sposób jej wykoania oraz fajne zdjęcia. Powyższy opis pochodzi od wydawcy. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Skrzeszew
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 Poz. II (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przynależność kulturowa
Temat
Dziedzina i ujęcie
Książka podzielona jest na cztery części czyli cztery pory roku. Zawiera blisko 300 przepisów kuchni polskiej i innych narodów .
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Wyrozęby
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta książka to nie do końca książka kucharska - to zbiór informacji o niektórych produktach żywnościowych pochodzenia roślinnego uzupełniony o przepisy. Nie jest to też encyklopedyczne zestawienie, ale sporo jest przytoczonych badań dotyczących różnych produktów, ich wpływu na zdrowie oraz informacji o tym co zawierają. Jest też sporo ciekawostek.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Wyrozęby
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej